Актуални агро новини.Позициите на страните членки от Европейския съюз относно новата многогодишна финансова рамка се сближават.

Позициите на страните членки от Европейския съюз относно новата многогодишна финансова рамка се сближават. Това смята Комисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер. "Повечето страни са съгласни на малки съкращения при средствата за селскостопанския сектор", допълни той след среща на Съвета по общи въпроси в Люксембург.

Европейската комисия предлага директните плащания да бъдат намалени с 5 процента, а при парите за селските райони да има съкращения в размер на 12 на сто. Комисията се надява да постигне решение по въпросите за бюджета за периода от 2021 до 2027 година най-късно до март 2019-та, за да може той да бъде гласуван още преди изборите за Европарламент. Австрийското председателство ще постави темата и на следващата среща на Съвета по общи въпроси, с цел да се обсъдят най-важните точки преди окончателните преговори. От сега е ясно, че при аграрния бюджет основната тема ще бъде евентуалният таван за директните плащания. Друг наболял въпрос е изравняването на плащанията между западните и източните страни членки. При досегашните дискусии стана ясно, че 21 държави не са съгласни с големи съкращения при аграрния бюджет. Разногласия има и относно дупката от 12 до 14 милиарда евро, която се отваря след излизането на Великобритания. Австрия, Холандия, Швеция и Дания не искат да внасят по-големи суми в общия бюджет, от което следва , че приемат факта, че така за селското стопанство ще останат по-малко пари. Европейският парламент все още дебатира по въпроса и ще излезе през ноември с официално становище. По принцип депутатите настояват държавите да увеличат вноските си, за да не се налагат съкращения.