Актуални агро новини.Значително по-слаба реколта ще приберат тази година италианските производители на маслини.

Значително по-слаба реколта ще приберат тази година италианските производители на маслини. Според последни прогнози тя ще достигне 265 хиляди тона, или около 38 процента по-малко от миналата година.

Основната причина за слабия резултат са неблагоприятните метеорологични условия , смятат експерти от земеделското министерство в Рим. Неочакваните слани през пролетта и сушата през лятото са се оказали пагубни за много производители, се казва в съобщение на ведомството.

Не всички италиански региони са пострадали еднакво. В Лигурия на север дори се очаква реколтата да бъде с една трета по-голяма от миналогодишната. За Централна Италия прогнозата е за слаби загуби, най-вече в регионите Лацио и в Абруцо, които няма да бъдат компенсирани от по-добрите резултати в Умбрия и Тоскана.

Най-драматична е ситуацията на Юг, откъдето идват 80 процента от общата реколта. В тези региони се очаква спад до 50 на сто. Дали това ще се отрази на цените на зехтина, зависи най-вече от реколтите в Испания, Гърция и Тунис, смятат експертите. Италианските производители на зехтин купуват големи количества от тези държави и ги смесват със собствено производство.