Около 400 000 прасета са умъртвени в Румъния заради болестта африканска чума по свинете. Това коментира в русенското село Щръклево д-р Ливиу Флореску, директор на Окръжната ветеринарно-санитарна дирекция и защита на храните в Гюргево, цитиран от БТА. В населеното място се състоя заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група.


Флореску обясни, че в 15 окръга в Румъния е установена заразата , като са регистрирани повече от 1000 огнища. В област Гюргево има 21 огнища на африканска чума по свинете. Едно от тях се намира на трийсетина километра от Русе. Установени са и три случая на заразени диви прасета. 

По думите му са взети всички мерки, но разпространението на болестта чрез дивите свине било неконтролируемо. Собствениците на частни стопанства и на ферми в Румъния, в които прасетата са били превантивно умъртвени, са обезщетени. Общата сума възлиза около 30 млн. евро. 

Заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов каза, че в Русенско към момента няма регистриран случай на заразата. Мерки срещу навлизането на болестта били взети още през пролетта. В свинекомплексите в област Русе се отглеждат около 130 000 прасета.