Актуални агро новини.През новата година световното производство на свинско месо ще отбележи малък ръст.

През новата година световното производство на свинско месо ще отбележи малък ръст, прогнозират експерти. За Европейския съюз се очаква дори спад с 1 процент.

Данните от големите производители показват, че Китай и Съединените щати са увеличили поголовието си, но при производството на свинско месо ръстът е по-скоро малък. В Европейския съюз за първото полугодие на 2018-та има ръст от 3 процента при производството, като двигатели на развитието бяха най-вече Испания, Полша, Дания и Холандия. Причината за увеличението бяха сравнително високите изкупни цени през миналата година, довели и до значителен ръст на поголовието, коментират анализаторите.

Прогнозите за второто полугодие са, че производството в Европа ще се увеличи съвсем малко , а за следващата година се очаква малък минус до близо 24 милиона тона, основно заради по-високите цени на фуражите и по-ниските печалби, които правят отглеждането на свине нерентабилно, се казва в краткосрочната прогноза на Европейската комисия.

В резултат на това развитие глобалното производство ще се увеличи само с 1-2 процента, смятат пазарните експерти. За това ще допринесат най-вече структурните промени в Китай, където малките ферми в крайградските райони са на изчезване, заменени от големи предприятия, работещи по-ефективно. В Съединените щати поголовието ще продължи да расте, макар че през настоящата година цените паднаха до рекордно ниски нива.