Актуални агро новини.Министър Ангелкова се срещна в Лондон с министъра на туризма на Индонезия Ариеф Яхия.

Министър Николина Ангелкова посрещна министъра на туризма на Индонезия Ариеф Яхия на българския щанд на изложението WTM в Лондон и обсъди с него актуални въпроси на двустранното сътрудничество.

България има сериозни традиции в устойчивото развитие на летния и зимния туризъм и предлага много конкурентни условия за инвестиции в сектора, посочи министър Ангелкова. Страната ни формира една от най-добрите стойности за туристически продукт в сравнение с повечето страни в региона си. Министерството на туризма стартира второ издание на Инвестиционната карта в туризма, което ще включи нови проекти за различни региони на България, подчерта тя.

Министър Ангелкова увери колегата си, че далечните и перспективните пазари стават все по-силен фокус в маркетинговата и рекламната политика на страната ни. България и Европа се превръщат в атрактивни дестинации за пътешественици от Далечния Изток, които с една визита искат да разгледат няколко държави, поясни министър Ангелкова. Тя информира за перспективата да се създадат съвместни балкански маршрути за такива турове , които ще включват обекти на ЮНЕСКО от 11 държави в региона.

Българският министър посочи също, че през 2017 г. туристическите посещения от Индонезия в България са били близо 4 хил., което е 30 на сто ръст  спрямо 2016 г. Възможностите са много по-големи и съм убедена, че със съвместни усилия можем да направим този растеж устойчив, подчерта тя.

Министър Ангелкова покани Ариеф Яхия да посети страната ни още този месец, когато на 15 и 16 ще се състои вторият Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, организиран от Министерството на туризма и Световната организация по туризъм към ООН. Рекламата на културното наследство на България е начинът да се популяризираме успешно на индонезийския пазар и така да се увеличи притокът на ваши туристи, каза още тя и допълни, че зимният туризъм, СПА- и балнеоуслугите, културно-историческите обиколки също предизвикват голям интерес сред гостите на България.

Двамата министри се обединиха около становището, че цифровизацията играе изключително важна роля за растеж в отрасъла. Туристическите администрации на България и Индонезия са готови да обменят информация за нови технологии и реклама, за да популяризират взаимно туристическите си продукти.

Министър Яхия поздрави България за постигнатите високи резултати след създаването на Министерството на туризма като самостоятелна институция и изрази готовност за по-близко сътрудничество между администрациите и бизнеса на двете държави.