Актуални агро новини.Русия отново внася месо от Бразилия.

Русия отново ще внася говеждо и свинско месо от Бразилия. Това е факт след като Русия беше прекратила доставките през декември 2017-та заради наличието на следи от хормони на растежа в някои пратки от южноамериканската страна.

От съобщение на руската служба за фитосанитарен контрол става ясно, че отмяната на забраната важи само за отделни бразилски компании, доказали с тестове, че не прилагат хормони на растежа. Тези фирми са получили и официални гаранции от бразилското правителство.

В документите изрично се подчертава, че доставчиците отговарят на всички руски изисквания, в това число и задължителното проследяване на месото до конкретния животновъд. В Бразилия използването на хормони не е забранено , но правителството призова бранша да се съобразява с правилата на чуждите пазари, ако иска да изнася стоката си за чужбина.

Руските власти съобщиха, че разрешават вноса от 9 бразилски компании, които преработват говеждо и свинско месо. Под забрана остават още 82 фирми, като при някои от тях са установени и други нарушения. Преди по-малко от година фитосанитарната служба в Русия откри хормони на растежа в пратките от 30 бразилски износители на говеждо и 18 на свинско месо. Преди това Русия беше един от най-важните клиенти за месо от Бразилия, като за първите 10 месеца на 2017-та внесе 230 хиляди тона свинско и 131 хиляди тона говеждо месо.