Актуални агро новини.Половината соя в Украйна е ГМО.

Половината площи в Украйна, определени за отглеждане на соя , са засети с генномодифицирани сортове. Румънска природозащитна организация изрази това предположение.

Представители на организацията са взели 60 проби от ниви със соя в шестте най-големи украински производствени региона. От тези 60 проби 29 са се оказали засети с генно-модифицирани сортове. В бившата съветска република има стриктни ограничения за ГМО-посеви, разрешени са само официално лицензирани култури. За соята такива няма.

В свой доклад, представен на властите в Киев, еко-активистите оценяват общата площ на соевите посеви в Украйна на милион и 700 хиляди хектара. Най-често откритият ГМО-сорт се отличава с резистентност срещу глифозат, като източникът на посевния материал не е ясен.

Организацията предупреждава, че много от украинските износители могат да загубят клиентите си в Западна Европа, където се търси все повече сертифицирана соя без ГМО. Затова организацията настоява за строги законови мерки за контрол на посевите, които да влязат в сила най-късно до края на 2019 година.

Дотогава Украйна трябва да е хармонизирала законодателството си по отношение на генно-модифицираните култури с това на Европейския съюз. През миналата година страната изнесе приблизително 3 милиона тона соя, като се нарежда по този показател на 6-то място в света. Най-големите клиенти в Европейския съюз бяха Холандия с внос на стойност 70 милиона евро, Италия с 56 милиона и Гърция с около 36 милиона евро.