Актуални агро новини.Продължава поевтиняването на млечните продукти на международните пазари.

Продължава поевтиняването на млечните продукти на международните пазари. Тенденцията се запази и при поредната сесия на борсата в Нова Зеландия. Общият индекс падна с 3,5 процента.

Най-големи загуби отчитат маслото и дехидрираната млечна мазнина. Млечната мазнина поевтиня с 9,4 процента до 4577 долара за тон, а кравето масло загуби 9,6 на сто до 3637 долара за тон. Цената на пълномасленото мляко на прах падна с 1,8 процента до 2599 долара за тон, нискомасленото сухо мляко поевтиня с 1,5 на сто до 1965 долара за тон. Поскъпване имаше само при сиренето чедър, чийто индекс се покачи с 0,2 процента до 3252 долара за тон.

В началото на 2018 година цената на маслото беше 4501 долара, като до средата на годината продължи да расте, за да достигне с 5787 долара най-високото си ниво в края на юни. Оттогава маслото всеки месец върви надолу , като при последната сесия падна до най-ниската си цена за годината. Подобно е положението и при пълномасленото мляко на прах. Според пазарните анализатори поевтиняването на двата продукта се дължи на голямото предлагане в световен мащаб, като отговорност особено за сухото мляко носи Нова Зеландия, увеличила значително производството си през новата стопанска година.