Актуални агро новини.Държавна помощ за сертифициране по Global G.A.P. ще стартира от началото на 2019 г..

„Чрез търговските вериги българските производители имат възможността техните продукти да намират все по-трайно място на централно и западноевропейските пазари. От началото на следващата година стартираме държавна помощ за поемане на 50% от разходите за сертифициране по Global G.A.P. на производителите на плодове и зеленчуци, което ще им даде още по-добър достъп до големия ритейл“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на събитие по повод развитието на търговска верига у нас, част от инициативата на МЗХГ „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти”. 

62 процента е делът на българските продукти в големите вериги, при хлебните изделия в компанията стига и до 100%, каза още министър Порожанов. Той припомни, че през седмицата беше одобрена от ЕК и държавната помощ за малки мандри, която е до 60 000 лв. Министерството работи за подобна схема и за малките  кланици, за доилни апарати, както и за хладилно съхранение на плодове и зеленчуци. 

“Пожелавам на всички производители много успех и да надграждате продуктите, за да се гордеете с тях не само на българския , но и на международния пазар”, заяви още земеделският министър.