Актуални агро новини.Добър старт на проекта „Почистване на океана“.

Първите тестове на системата за събиране на пластмасови отпадъци по проекта "Почистване на океана" показват отлични резултати. След като през септември 600-метровата бариера напусна пристанището на Сан Франциско, тя пристигна на предвидената си позиция в Тихия Океан.

Системата ще събира пластмасови отпадъци във водите между Калифорния и Хавайските острови, на около 500 километра от Сан Франциско. Там се намира т.н. "Голямо тихоокеанско отпадъчно петно" с площ от милион и половина квадратни километри, колкото 15 Българии.

Въпреки първоначалните трудности, проектът вече е навлязъл в работен режим и показва добри резултати, съобщават от университета в холандския град Делфт, където работи изобретателят Боян Слат. В началната фаза тестовете бяха провеждани с много по-къси бариери, така че никой не е бил наясно как ще се държи 600-метровата инсталация в реални условия. Учените наблюдават работата й с дронове и от придружаващите кораби, както и чрез вградени в поплавъците камери.

Екипът на Слат има намерението да пусне около 60 такива системи на вода, за да освободи световните океани и морета от натрупаната пластмаса. Разположената в полукръг бариера е отворена срещу течението и събира плуващите по повърхността и на малка дълбочина отпадъци. За радост на екипа засега не се наблюдават морски животни, уловени в мрежите, които стигат на 3 метра дълбочина.

Единственият проблем засега е, че при по-силен вятър и съответно по-силно течение тази мрежа се огъва под напора на събраните боклуци и част от тях биват отнесени от водата. За да спрат този ефект, учените стесниха отвора на системата, което я прави по-устойчива на течението. Около Нова година събраните отпадъци ще бъдат прехвърлени на кораби и стоварени на брега , където ще бъдат рециклирани.