Актуални агро новини.Германия трябва да регулира популацията от вълци.

Германия трябва да регулира популацията от вълци, а стопаните, които губят животни, убити от хищниците, трябва да получават обезщетения без бюрократични пречки. Това се казва в декларация на групата на консервативните партии в германския Бундестаг.

Декларацията ще бъде обсъдена и гласувана на следващото заседание на парламентарната група на партията на Меркел. Депутатите настояват вълците да станат обект на лов и това да бъде заложено в Закона за лова. Хищниците трябва да бъдат държани далеч от населените места, а екземпляри, които се доближават до хора, или нападат животни, трябва да бъдат прогонвани и в краен случай убивани , смятат народните представители.

За регулирането на популацията ще е нужен национален план за наблюдение и управление на вълците. В него ще се събират данни за броя на глутниците и единаците по региони, а където броят достигне опасни за селското стопанство или за хората цифри, ще може да се прибегне до отстрел.

Групатите на християндемократите и на Християнсоциалния съюз призовават и за по-добри обезщетения за стопани, загубили животни от вълчи нападения. Фермерите трябва да получават и помощи за изграждането на защитни огради.