Актуални агро новини.Русия увеличава държавната помощ за фермерите.

Значителен ръст на държавните субсидии за селското стопанство планира Русия през следващите три години. През 2019-та година за сектора ще бъдат отпуснати 304 милиарда рубли, или близо 8 милиарда лева. За сравнение – тази година руските земеделски стопани са били субсидирани с около 6,3 милиарда лева.

При обсъждането на бюджета за 2019 година в руската Дума, вицепремиерът Алексей Гордеев изтъкна, че селското стопанство се нуждае от минимум 400 милиарда рубли годишно. Само така ще бъдат постигнати поставените цели: да се повиши производството на мляко, на говеждо месо, на плодовете и зеленчуците. По думите на Гордеев трябва да се работи и по подобряването на транспортните и складови капацитети в цялата Руска федерация.

Ден преди окончателното приемане на бюджета за 2019-та, депутатите отхвърлиха искането на Земеделската комисия за отпускането на допълнителни 7 милиарда рубли, равни на 1,8 милиона лева, с които да компенсират стопаните заради поскъпването на горивата през първото полугодие на 2018-та година. Причината: още през август руското земеделско министерство е предоставило за целта средства от своя кризисен резерв, от които са изхарчени едва малко над 4 милиарда рубли , т. е. около 1 милион лева.