Актуални агро новини.ЕФСА с нови изисквания в борбата с aфриканската чума.

Нови изисквания за борбата с aфриканската чума по свинете. Мерките са публикувани от Европейският орган за безопасност на храните.

В своя актуален доклад за епидемологичната ситуация ЕФСА постановява труповете на умрели от болестта диви свине да бъдат унищожавани възможно най-бързо. Местата, където са открити умрели глигани, трябва да се почистват старателно, а отстрелът на животните - да стане още по-интензивен. Според експертите от ЕФСА разпространението на aфриканската чума по свинете до голяма степен зависи и от сезоните. През лятото и зимата рискът за дивите свине е най-сериозен, докато при домашните животни най-голямата опасност от зараза е през летните месеци.

От Агенцията настояват да се засилят научните изследвания, за да се намери начин за предотвратяване на разпространението на болестта в свинефермите. Препоръчват се и редовни проверки, не само в региони, засегнати от чумата, но и на места, където вирусът все още не се е появил.

"Все още не сме наясно как точно се разпространява болестта , нито как да я ограничим", се казва в заключителната част на доклада. Затова са необходими още повече усилия, настояват експертите.