Актуални агро новини.През последната седмица се отчита леко намаление на средните изкупни цени на пшеница , царевица и слънчоглед.

През последната седмица се отчита леко намаление на средните изкупни цени на пшеница (хлебна и фуражна), царевица и слънчоглед, в рамките на 0,4% - 1,2%. Изкупната цена на ечемика остава без промяна за втора поредна седмица.

Средно за страната, цените на пшеницата (хлебна и фуражна) и ечемикът са с между 22,7% и 40% по-високи в сравнение със същия период на миналата година. При царевицата е налице незначително поскъпване на годишна база – с 0,8%, докато слънчогледът поевтинява с 5,6%.

Към 30 ноември 2018 г. средните цени на едро на пипер (зелен и червен), вносни домати, ябълки и десертно грозде се повишават с между 2% и 8,9% спрямо предходната седмица. Поевтиняване се отчита само при картофите и оранжерийните домати, съответно с 1,4% и 7,7%.

Почти всички плодове и зеленчуци, налични на тържищата по това време на годината, се предлагат на по-високи цени в сравнение с година по-рано. Поскъпването варира от 7,9% (оранжерийни домати) до 17,2% (картофи). Изключение правят ябълките, чиято средна цена на едро е с 23,2% под миналогодишната.