Актуални агро новини.ЕП иска по-строг контрол на препаратите за растителна защита.

По-строги проверки на препаратите за растителна защита и повече прозрачност при процеса на издаване на разрешителни поиска извънредна комисия в Европейския парламент. Тя беше създадена в началото на годината - след удължаването на лиценза за глифозата. Новите правила да бъдат изработени до 2022 година, искат европейските депутати.

В началото на следващата година извънредната комисия ще представи своите виждания в пленарната зала на Европейския парламент. В предварително публикувани извадки от доклада се казва , че в бъдеще изследванията за действието на препаратите трябва да бъдат достъпни за обществеността. Сегашната процедура за издаване на лицензите трябва да се промени така, че не производителите на препаратите да решават коя държава да отговаря за разрешителното, а това решение да взима Европейската комисия.

Друга критикувана практика е, че националните органи се осланят прекалено силно на подадените от производителите доклади за свойствата на веществата, които се употребяват като средство за растителна защита. В бъдеще фирмената документация трябва да бъде облекчена и опростена, смятат европейските депутати. Така ще има повече независимост, прозрачност и в резултат – повече доверие.