Актуални агро новини.Добри изгледи за млечните продукти в ЕС.

До 2030-та година променените потребителски навици ще оказват все по-голямо влияние върху световните аграрни пазари. Това се казва в прогноза на Европейската комисия. Според Брюксел, търсенето на месо и захар ще намалее, докато при млечните продукти ще има увеличение на потреблението.

През следващите 11 години потреблението на захар ще падне с 5 %, а през 2030-та производството ще бъде в размер на 19 милиона тона. Въпреки това, Европейският съюз ще остане нетен износител на международния пазар, който ще продължи да бъде доминиран от Бразилия.

Зърнената реколта ще достигне 325 милиона тона, а средната цена се очаква да се стабилизира на 170 евро за тон, смятат експертите. Малък растеж ще има при царевицата, която ще добива все по-голямо значение като фураж, както и при някои зърнени култури, използвани като суровини в индустрията. Производството на рапица ще бъде в стагнация, докато търсенето на соя ще отбележи значителен ръст , , което ще доведе и до по-голямо производство в Европейския съюз.

Млекопроизводството ще расте всяка година с около 1 %, за да достигне през 2030-та 182 милиона тона. Очаква се млеконадоят на крава да се увеличи със 17 на сто, а допълнителните количества ще бъдат погълнати от нарасналото международно търсене, както и от по-голямото потребление на вътрешния пазар.

Прогнозите за месото не са толкова оптимистични. Силната конкуренция от чужбина и спадът на търсенето в Европа ще ограничат възможностите за говедовъдите на Стария континент. В същото време, намаленото потребление на свинско на вътрешния пазар ще бъде компенсирано от по-голям износ, основно за Китай.