Актуални агро новини.Бразилия очаква рекордна реколта от соя.

Бразилската реколта от соя може да достигне 123 до 130 милиона тона, се казва в прогноза на анализаторите от земеделското министерство в страната. Рекордното количество може да надхвърли с 3 до 9 милиона тона очакванията на анализаторите от Вашингтон.

Въпреки ниските международни цени, бразилските фермери, които отглеждат соя, царевица и памук, ще могат да генерират печалби, смятат специалистите. Това се дължи основно на добрите цени, постигани на вътрешния пазар, тъй като местната валута е слаба, а пристанищните такси са високи и правят износа не толкова изгоден.

Някои експерти предупреждават, че в периода между януари и март 2019-та могат да се очакват неблагоприятни метеорологични условия, причинени от феномена Ел Ниньо. Те обаче няма да се отразят на цената на соята , защото през новия сезон световните запаси ще останат стабилни. Засега Ел Ниньо не е нанесъл щети, но според някои прогнози в северните региони на Бразилия може да се стигне до високи температури и суша. В тези части на страната се намират 12 процента от площите, засети със соя.