Актуални агро новини.Китай възобнови вноса от САЩ.

Близо 2 милиона тона соя поръчаха китайски вносители от Съединените щати само за последните 24 часа. Това съобщават от браншовата организация на американските износители на маслодайната култура. Доставките ще бъдат извършени през първото тримесечие на следващата година.

Това е първата по-сериозна китайска поръчка от началото на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин. След като двете страни въведоха реципрочни наказателни мита за вноса, Народната република прекрати импорта на соя от САЩ и се пренасочи към други доставчици, най-вече Аржентина и Бразилия. Въпреки голямото вътрешно производство, Китай остава най-големият в света вносител на соя.

Възобновяването на американските доставки е знак за разведряване между двете страни, коментират наблюдатели. Преди това американският президент Тръмп предложи да посредничи при случая с арестуваната в Канада китайска мениджърка , ако това помогне за преодоляването на търговския конфликт.

От своя страна Пекин обеща не само да внася отново американска соя, но и да намали вносните мита за американски автомобили.