Актуални агро новини.Есенниците в Украйна спряха развитието си.

Заради сравнително ранното застудяване още в края на ноември, есенниците в Украйна спряха развитието си две седмици по-рано от обичайното. Това се казва в обзора за селскостопанска метеорология на Националната академия за аграрни науки на страната.

Подобна ситуация имаше и миналата година, припомнят експертите. Тогава през декември и в началото на януари имаше временно затопляне , което позволи на растенията да възстановят жизнените си процеси. "През тази година можем само да се надяваме на подобно развитие", посочват авторите на обзора.

Те изтъкват, че на голяма част от площите пшеницата е започнала презимуването си в добро състояние. Само най-късните посеви, засети след прибирането на слънчогледа и царевицата през октомври, дават повод за леки притеснения, тъй като растенията не са успели да се разклонят и са развили максимум едно до три листа.

В същото време от Русия съобщават, че силните снеговалежи през миналата седмица, паднали в южната част на страната, не са увредили посевите. От Краснодарския край, който беше най-силно засегнат от снежната буря, твърдят, че състоянието на есенниците е добро. В Ставрополския край развитието на растенията вече е спряло заради ниските температури. Сега посевите се намират във втората фаза на закаляването. В този регион на Русия с есенници са засети 2 милиона хектара, като на 83 процента от площите растенията са покълнали и са в удовлетворително състояние, без да са отчетени загуби.