Актуални агро новини.За два месеца са извършени над 80 000 проверки в горския фонд.

„Контролът продължава да е интензивен, като общо само за последните шест седмици  са направени над 80 000 проверки“, информира заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. Установени са 1300 нарушения, като са задържани 1200 куб. метра незаконно добити дърва за огрев и 120 кубика обла строителна дървесина, както и 65 МПС , 130 каруци, 30 коня, близо 70 моторни триона.

„Независимо от предстоящите празници, служителите по охрана в горската система ще дават дежурства на терен. Обходите на мобилните групи са увеличени, предвид на непрестанните набези в горите от началото на отоплителния сезон.

Завишеният контрол показва, че има положителна тенденция към респектиране  и намаляване на незаконно добитата дървесина, но въпреки това са констатирани и сериозни нарушения.  Например преди седмица на територията на Югоизточното държавно предприятие в  землището на село Градец на територията на ДГС Котел са установени две сечища на немаркирани дървета без издадено позволително в размер общо на 43 кубически метра”, допълни зам.-министърът.

„Пледираме граждани да проверяват внимателно доставените им дърва за всички налични атрибути и контролни марки, както и да сигнализират при всяко съмнение за нарушения на телефон 112”, призова Добрев.