Актуални агро новини.

Без резултат приключи

поредната тристранна среща за регламента срещу нелоялните търговски практики. Австрийското европредседателство, което много държеше преговорите да приключат още тази година, насрочи следващия кръг разговори за януари, когато начело на Съюза ще застане Румъния.

На срещата си представителите на Европарламента , Европейската комисия и Европейския съвет не можаха да се споразумеят нито за горна граница, до която доставчиците на аграрни продукти и храни да се смятат за защитени, нито за окончателен списък на практиките, считани за нелоялни и съответно подлежащи на забрана. "Предстоящите разговори ще бъдат трудни, но ние няма да се предадем", изтъкна италианският евродепутат, който преговаря от страна на парламента. Народните представители искат да включат всички доставчици – от обикновения фермер до международната компания за храни, докато Европейската комисия настоява от защита срещу нелоялни практики да се ползват само малките и средни предприятия с максимален годишен оборот под 50 милиона евро. По този въпрос страните членки са разединени – някои искат да вдигнат границата за оборота до 1 или 2 милиарда евро, други са по-склонни да приемат предложението на Комисията.

Дали на следващата среща участниците ще постигнат компромис и как ще изглежда той, е все още неясно. Всички искат регламентът да бъде готов още преди европейските избори през месец май.