Актуални агро новини.Първият пазар само за български стоки отваря врати в София.

Започваме да правим първия пазар само за български стоки в кв. Борово, заяви изпълнителният директор на “Пазари ЮГ” ЕАД Николай Попов по време на семинара за бюджета на Столична община. ”Само с иновации може да преборим инвазията на чуждите вериги. Те наливат милиони и ни затрупват с вносни стоки, без необходимото качество. С фермерските пазари, които правим подкрепяме българските производители и даваме възможност на столичани да закупят чиста и вкусна храна. В същото време генерираме приходи и водим нови наематели на конвенционалните пазари”, обясни Попов.

От презентацията стана ясно, че проектът за българския пазар е на няколко години. Административни спънки с имота са попречили на реализирането му. Сега тези пречки са отстранени и ще се иска решение на СОС за инвестицията.

Освен новия пазар бе представена дейността на дружеството досега. През годините са проведени десетки външни събития - Коледни пазари, Фестивали и над 160 дневни фермерски пазара. Строителството на метрото е повлияло негативно на пазар “Красно село” и за да бъдат компенсирани приходите от общинското дружество залагаме на външни събития, каза Попов. Според него тези инициативи са изключително успешни, защото винаги има хиляди хора, а столичани ги подкрепят изцяло.

Не само у нас, но и в чужбина “Пазари Юг” ЕАД са провеждали събития. През годините са представяли български стоки във Виена, Братислава и Любляна. Именно от Любляна дошла и идеята за бъдещия кулинарен фестивал “София оупън китчън”.

През лятото на улица “Оборище" ще излязат най-добрите и посещавани ресторанти в София, за да готвят на открито. Предвидена е уникална културна програма - концерти , театри, изложби за приложни изкуства. Събитието ще бъде дневно, за да не се вдига шум.
На семинара стана още ясно, че има предложение от “Пазари Юг” за преобразуването му в компания за събития със запазване на сегашната дейност. Така фирмите в столицата ще се обръщат към общинското дружество за организацията на различни мероприятия на открито и закрито.