Актуални агро новини.ЕС забрани пластмасите за еднократна употреба.

Европейският съюз окончателно забрани редица пластмасови продукти за еднократна употреба, след като представители на Европарламента и на страните-членки се споразумяха за детайлите. Забраната трябва да допринесе за намаляването на пластмасовите отпадъци, които попадат в моретата и океаните.

Предложението за ограниченията дойде през май тази година от Европейската комисия. Брюксел предлага да се спре използването на пластмасови сламки, прибори и други предмети за еднократна употреба. Новите правила ще влязат в сила най-рано след две години.

Новата стратегия за борба с отпадъците ще доведе до значителни промени в ежедневието. Под забрана ще попаднат само артикули , , за които има по-добри алтернативи. Най-засегнати ще бъдат компаниите, които произвеждат такива предмети. Според данни на Европейската комисия през 2015 година те са имали оборот от 340 милиарда евро и са осигурявали милион и половина работни места.

С новите мерки Комисията се надява да намали не само боклука, но и вредните емисии. Изчисленията й показват, че могат да бъдат спестени 3,4 милиона тона въглероден двуокис, а до 2030 година да бъдат предотвратени щети за околната среда на стойност 22 милиарда евро. Самите потребители пък ще спестят до 6,5 милиарда, ако не купуват споменатите продукти.

Новата стратегия включва и производителите на пластмаси в борбата срещу отпадъците, като им прехвърля част от разходите за тяхното събиране и рециклиране.