Актуални агро новини.Общо 630 хил. свине са умъртвени в Китай заради африканската чума.

Повече от 630 хиляди свине са умъртвени в Китай заради Африканската чума по свинете , съобщават от земеделското министерство в Пекин.

От началото на епидемията през август властите в Китай налагат строги мерки за ограничаване на болестта. Превенцията и зачестилите проверки вече дават резултат, твърдят от ведомството. "Ситуацията е под контрол, новите случаи намаляват", се казва и в съобщение на държавната телеграфна агенция.

До началото на декември заболяването беше регистрирано в 22 провинции. Благодарение на бързата реакция на властите, карантината вече е отменена в 38 населени места.

В същото време Тайван изрази сериозни съмнения относно докладите на китайските власти. Тайпе настоява за повече прозрачност и смята, че Пекин все още не може да се справи със ситуацията. Народната република е най-големият производител на свинско месо в света с дял от 46 процента. Според Пекин тазгодишното производство ще достигне 55 милиона тона. В същото време страната е и най-големият вносител на свинско, като голяма част идва от Европейския съюз. За периода от януари до октомври импортът възлиза на малко над 1 милион тона.

Междувременно Полша съобщава за нови случаи на заболяването. Само за последните 2 седмици в страната са регистрирани повече от 100 умрели от африканска чума диви свине. Според полските ветеринарни лекари дивите свине развиват частичен имунитет срещу болестта.