Актуални агро новини.Първият ресторант с нулеви отпадъци се намира в Индонезия.

Намаляването на хранителните отпадъци е трудна задача за ресторантите по целия свят. Но една нова закусвалня в Бали, Иджен, е приложила комбинация от различни стратегически методи, за да стане първият в Индонезия ресторант с нулеви отпадъци. Освен, че сервира само устойчиво произведени хранителни продукти и предоставя хранителните остатъци на местните животновъдни ферми, ресторантът е почти изцяло построен с рециклирани и устойчиви материали, пише greentech.bg.

Иджен е част от верига ресторанти, която има заведения в Джакарта, Бали, Хонг Конг и Сингапур. Ресторантът с нулеви отпадъци се намира на територията на Джакарта. Дизайнът и начинът на работа на заведението с отворен план са проектирани така, че да отразяват решимостта на фирмата да създава гостоприемни места с нулеви отпадъци и с минимално въздействие върху природата.

Интериорното обзавеждане включва артикули, изработени от остатъци от пяна за мотоциклети и природосъобразно добита дървесина. Подовата настилка е направена от циментова смес, в която са вложени счупени чинии и чаши.

Свещите в ресторанта са направени от използвано олио за готвене. Салфетките живеят втори живот благодарение на местната къща за боядисване на текстил. Дори менютата са отпечатани върху рециклирана хартия , прикрепена към плоскости, изработени от рециклирана гума – дело на местен производител на джапанки.

Впечатляващ е и ангажиментът на ресторанта да работи с местните рибари и фермери, за да осигурява устойчива храна „от фермата до масата“. Изпълнителният готвач Ваян Кресна Яса работи с местните рибари, за да доставя прясна риба, уловена на ръка без мрежи. Зеленчуците са пресни и доставени от местните стопанства.

Работещите в Иджен щателно отделят органичните и неорганичните отпадъци. Остатъците от храна се дават за хранене на прасета в местните ферми или се компостират. Черупките от морските животни се смилат на прах и се добавят във фуражите за животни или за тор. Всички неорганични отпадъци се изпращат за рециклиране чрез местна служба за управление на отпадъците.