Актуални агро новини.ЕП обсъжда нелоялните търговски практики.

Как трябва да изглежда регламентът за нелоялните търговски практики в сектора на храните? С този въпрос се занимава Аграрната комисия на Европейския съюз при първото си заседание през новата година.

В последните дни преди Коледа австрийското европредседателство успя да постигне компромис между трите законодателни органа на Европейския съюз. Текстът срещна остри критики от страна на търговците , които го определиха като "невиждано вмешателство в правото за сключване на договори". Изработеният компромисен вариант ще бъде разгледан през втората половина на януари в пленарната зала, а преди това думата имат депутатите в Аграрната комисия.

Според КОПА и КОДЖЕКА резултатът от усилията на австрийското европредседателство са положителни. От организацията смятат, че прилагането на регламента ще доведе до "прозрачни, балансирани и справедливи отношения между всички участници по веригата на хранителните стоки". КОПА и КОДЖЕКА настоява от 10 години за подобен регламент. "Надяваме се, че представителите на Европейския съвет и депутатите в Европарламента ще одобрят окончателния вариант, за да може той да влезе в сила възможно най-скоро", подчерта генералният секретар на организацията Пека Песонен.

Последната поправка в текста се отнася до компаниите, за които ще важат защитните механизми. Горната граница на оборота им беше вдигната до 300 милиона евро, докато Европейската комисия предлагаше далеч по-нисък праг – 50 милиона евро. Така търговците на дребно се смятат за онеправдани, тъй като големите производители на храни и млекопреработвателните гиганти и без това печелят повече от търговците.

"Европейският съюз издига препятствия пред ефективните преговори между търговци и международни концерни за производство на храни. Вместо да помогне на фермерите, каквато беше първоначалната идея, Брюксел брани компании, които имат огромни печалби. В края на краищата това ще вдигне цените за крайния потребител", недоволстват от Германския съюз на търговците на дребно.