Актуални агро новини.Нови правила за етикетите на млякото в Германия.

Закон за по-строги правила при етикетирането на млечни продукти влезе в сила в Германия. Всеки, който чрез опаковка, реклама или етикет приканва към купуване на млечни продукти, които не съдържат мляко, ще плаща солени глоби.

Промените в Закона за млякото и маргарина забраняват веганските или растителните продукти да бъдат рекламирани така, че у потребителя да остава грешното впечатление, че става дума за млечен продукт. Нарушенията ще се наказват с високи глоби, а при рецидив и с до една година затвор.

В аргументацията за законовите промени Федералното правителство изтъква, че заради зачестилите тежки нарушения, особено при неразрешената за растителни продукти употреба на понятия, запазени за млечни такива , се налага глобите да бъдат удвоени.

От Съюза на млекопреработвателите в Германия приветстваха новите правила и ги нарекоха "важна стъпка към защитата на наименованията на млякото и млечните продукти". От организацията се надяват стриктното спазване на закона да доведе до драстичен спад на непозволените практики.