Актуални агро новини.Преговорите между ЕС и САЩ нямат напредък.

Няма напредък при търговските преговори между Европейския съюз и Съединените щати. "Договор едва ли ще имаме в обозримо бъдеще", каза комисарят по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом след първите разговори във Вашингтон.

По думите на Малмстрьом Европейската комисия разработва проектоспоразумение , което ще представи на страните членки. За селското стопанство няма да се преговаря, става дума само за индустриални стоки, подчерта тя. "Стига американската страна да е съгласна, ще включим и автомобилите", посочи Малмстрьом, след срещата си с търговския представител на Вашингтон Робърт Лайтизър. Следващите й разговори са с финансовия министър. 

Малмстрьом е уверена, че Вашингтон ще спази обещанието си и засега няма да налага допълнителни вносни мита за стоки от Европа. Търговският конфликт започна със заплахата на президента Доналд Тръмп да облага автомобилите от Стария континент с наказателни мита. През юли миналата година президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Тръмп постигнаха принципно споразумение да прекратят спора. Засега обаче няма нищо черно на бяло.