Актуални агро новини.Има неяснота относно новия закон за природните бедствия.

Необходимо е да се

преразгледа цялата философия на новия закон за превенция от природни бедствия, който стои „на трупчета“ в Министерството на земеделието. Това коментират от Асоциацията на българските застрахователи. Поводът стана отчетът на земеделския министър в края на декември. Тогава Румен Порожанов обяви , , че през тази година ще се задейства работата по него. Браншовиците се обявиха твърдо против новото законодателство.  

Новият закон предвижда реформа на Агенцията „Борба с градушките“ в държавно предприятие.

Предвижда се дейността на новото държавно предприятие да се финансира от държавния бюджет и от задължителни вноски от земеделците. Също и от застрахователите, които да отчисляват пари от премийния приход от всички имуществени застраховки. И тук идва един от проблемните моменти според браншовиците.

Публичното обсъждане на новия закон за превенция от природни бедствия мина в средата на 2018-та. От тогава липсва яснота какво се случва с него, посочват от Асоциацията на застрахователите. Те допълват, че застраховането в земеделието е важно, но то е слабо разпространено сред стопаните у нас. Данни сочат, че под 7% от нивите са застраховани.

Автор: Данаил Андреев