Актуални агро новини.ЕС ще обезщетява стопаните на 100% в случаите на убити животни.

Броят на вълците в Европейския съюз продължава да расте. С това се увеличават и случаите на убити от хищниците стопански животни, а фермерите търпят все по-големи загуби. Европейската комисия обяви, че ще компенсира стопаните на 100 процента за понесените от тях загуби.

Германия е сред страните с най-голяма популация на вълци, предимно в източните провинции. Според предварителни изчисления бройката е достигнала 1000 екземпляра. Затова във Федералната Република се водят и най-разгорещените дискусии "за" и "против" регулиране на популацията. Темата е залегнала и в договора на настоящото правителство, но коалиционните партньори – консерватори и социалдемократи – не могат да постигнат консенсус дали вълците да се отстрелват.

Сега Европейската комисия предлага 100-процентова компенсация за всички ощетени земеделски стопани. Детайлите ще бъдат оповестени от агрокомисаря Фил Хоган при откриването на престижно аграрно изложение в Германия, но и сега някои подробности вече са известни. На животновъдите ще бъдат възстановени всички разходи за огради или кучета-пазачи. Пълна компенсация ще има и за убити животни и за съборени при нападенията охранителни съоръжения. Това ще важи и за разходите за ветеринарни прегледи и за търсенето на изчезнали животни, подплашени от вълците.

Досега такива обезщетения се изплащаха на 80 процента от възникналата щета. За да се осъществи този план, Комисията е преработила правилата си за допустимата държавна помощ, която се отпуска, без да се изкривява конкуренцията в Европейската комисия. Според новите правила обезщетенията ще се покриват от националните бюджети. Европейски средства се отпускат за изграждането на огради и закупуването на кучета.