Актуални агро новини.Зам.-министър Вергиния Кръстева откри българския щанд на изложението „Зелена седмица“ в Берлин.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева откри българският щанд на най-голямото в света изложение за земеделие, храни и градинарство „Зелена седмица“ – 2019 в Берлин.

Събитието е сред най-престижните международни форуми за храни и селскостопански продукти и отваря врати за 84-ти път, с над 1 700 изложители от 65 държави. Те представят своите характерни продукти в областта на земеделието, градинарството и хранително-вкусовата промишленост в периода от 18 до 27 януари. Тази година страна-партньор е Финландия.

България участва за 30-ти пореден път на изложението, със свой собствен щанд, разположен на над 124 кв. м, на който 24 фирми излагат своите продукти. Асортиментите , които посетителите могат да дегустират на българския щанд включват биологичен и конвенционален пчелен мед, вина, месни и млечни продукти, лютеница, конфитюри, сладка, био зеленчуци, както и представяне на козметични продукти на основата на българската роза и лавандула.

След като откри националния ни щанд, заместник-министър Вергиния Кръстева проведе работна среща с Петре Деа, министър на земеделието и развитието на селските райони на Румъния. Двамата обсъдиха въпроси, касаещи болестта Африканска чума по свинете, както и законодателните предложения на Европейската комисия по отношение на бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 г. Страните имат обща позиция за таваните на директните плащания и външната конвергенция.

В рамките на посещението си в Берлин, заместник-министър Кръстева ще вземе участие в срещата на високо ниво с федералния канцлер на Германия Ангела Меркел, както и в 11-тата Среща на върха на земеделските министри, която ще бъде на тема: „Земеделието става дигитално – интелигентни решения за бъдещото земеделие“.