Актуалниагро новини.Русия увеличава зърнопроизводството.

Тази година руската зърнена реколта ще достигне малко над 114 милиона тона. Това става ясно от програмата за износ на аграрни продукти, публикувана от земеделското министерство в Москва.

В документа се казва, че до 2024 година производството на зърнени култури трябва да нарасне до 137 милиона тона. Това ще стане възможно с обработването на неизползвани или занемарени към момента площи. Тази година се очаква площите със зърно и бобови култури да се увеличат с 4 на сто до 50 милиона хектара. След 5 години стойността на износа трябва да скочи от 8 милиарда. През 2018-та зърнената реколта беше в размер на 113 милиона тона, което е значително по-малко в сравнение със 135-те милиона тона, прибрани през 2017 година.

Междувременно цените на храните в руските супермаркети растат главоломно заради инфлацията. За да смекчат ценовия шок, много магазини прибягват до по-малки опаковки. Така например кутия мляко вече не съдържа 1 литър, а само 950 милилитра, вместо 1 килограм в пакета ориз има само 900 грама. Най-фрапантен обаче е случаят с 9 вместо 10 яйца в опаковка.

Според наблюдатели трикът с по-малките опаковки е симптоматичен за лошото състояние на руската икономика и високата инфлация. За година цената на яйцата е скочила с 26 процента, захарта е поскъпнала с 28 на сто, а месото с една десета. Освен това от 1 януари данък добавена стойност беше вдигнат от 18 на 20 процента. Средният гражданин на Федерацията харчи около една трета от доходите си за храна.