Актуални агро новини.Природозащитници искат оставката на Нено Димов.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" организира протест за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов след окончателното решение на Върховния административен съд за Пирин.

Протестиращите се събират от 18:30 ч. в четвъртък, 24 януари 2019 г., пред сградата на Министерски съвет.

От коалицията призовават:

„Спасихме Пирин засега! Искаме оставката на министър Нено Димов. Той предложи промените в плана за управление на Национален парк Пирин, за да позволи строителство и сечи. Правителството ги одобри. Ние обжалвахме и спечелихме съдебното дело на последна инстанция.

Премиерът Бойко Борисов трябва да поеме политическата отговорност за незаконното решение на Министерски съвет за Пирин и министърът на околната среда Нено Димов трябва да подаде оставка.

Въобще не става дума за втората кабинка , за поминъка или за спорта на децата. Става дума за това как държавата работи само в полза на своите икономически обръчи.

Да се съберем. И не само в София. Пирин е на всички българи!“

В края на миналата седмица природозащитниците изпратиха официално писмо до премиера Бойко Борисов с искане за спешна среща след окончателното решение на Върховния административен съд. Въпросът е кой ще поеме персоналната политическа отговорност за направените нарушения на българското и европейското законодателство, както и да се обсъдят вариантите за устойчивото развитие на Пирин и региона.

Коалицията призовава министър-председателя Бойко Борисов да извърши персонална оценка на работата на министър Нено Димов и на директора на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров заради тяхното дългогодишно въвеждане в заблуждение на правителството за законовата ситуация в Национален парк Пирин и разпоредбите на европейските директиви. Техните грешни представи за Натура 2000 са залегнали в проектозакона за изменение на Закона за биологичното разнообразие, който в момента е съобразен с европейските директиви, и настояваме проектът да бъде оттеглен и сериозно преработен.