Актуалниагро новини.Макрон се отказа от плана си за глифозата.

Крачка назад направи френският президент Еманюел Макрон по отношение на намерението си да прекрати използването на глифозат в рамките на следващите три години. "Няма да успеем да се откажем от хербицида в този срок", каза Макрон при среща с граждани в югоизточната част на страната.

По думите на държавния глава исканията за незабавна забрана на глифозата са нереалистични. Това щяло да унищожи земеделието, смята Макрон и предложи подкрепа за фермери, които са готови да се откажат от препарата и да ползват алтернативни методи за растителна защита.

Въпреки това Макрон не смята, че веществото е безопасно за хората. Потвърждение за своята позиция той вижда в скорошното решение на френски съд, който отне лиценза на масово използван хербицид , съдържащ глифозат. "Щом толкова много хора са на мнение, че не бива да прилагаме тези вещества, трябва да се вслушаме в тях и да потърсим нехимически алтернативи", каза Макрон.

В предишни свои изказвания президентът сравняваше опасностите, произтичащи от употребата на глифозат, с рисковете от азбеста. До миналата година той настояваше страната му да се откаже от глифозата в рамките на три години. След това обаче Националното събрание отхвърли съответния законопроект, поради липса на достатъчно добри алтернативи.