Актуални агро новини.Словения критикува съкращенията по Втория стълб.

Остра критика срещу плановете на Европейската комисия да съкрати бюджета за подкрепа на селските райони изрази Словения по време на Аграрния съвет в Брюксел. Любляна се притеснява, че това ще доведе до негативни последствия за екологията и за регионите.

Словенската делегация получи официалната подкрепа на други осем държави, сред които Полша, Испания, Португалия и Чехия. Големите страни от Западна и Централна Европа се въздържаха да застанат открито зад позицията на Любляна, но от някои изказвания стана ясно, че смятат исканията за справедливи и насочени в правилната посока. Германският министър на земеделието Юлия Кльокнер изтъкна значението на Втория стълб и посочи, че не бива да се допуска раздалечаване в икономическото и социалното развитие между градовете и селата. На този фон тя потвърди желанието на Берлин за стабилен аграрен бюджет за целия Европейски съюз.

Освен това Германия настоява за запазването на сегашните екологични стандарти , посочи Кльокнер. "Не бива да допускаме съревнование в посока надолу", каза Кльокнер с оглед на предстоящата реформа на Общата селскостопанска политика. Затова Берлин държи на спазването на нормите за опазването на природата и климата.