Актуални агро новини.

Какво мляко предпочитат британците?

Какво мляко предпочитат

британците и какви са очакванията им за начина на производство? На тези въпроси е посветена анкета, проведена от английското специализирано списание.


В проучването са участвали 2000 души, помолени да подредят 17 фактора, свързани с млякото, според личните си приоритети. Отговорите не дават предимство на някой от тези признаци, но се очертават определени тенденции.

19 процента от анкетираните купуват предимно мляко от локално производство и настояват фермерите да получават справедливо заплащане. Това са хора предимно от селските райони, които разполагат с най-много знания в сектора на селското стопанство.

18 на сто смятат, че на първо място е хуманното отношение към кравите. Тези участници в по-голямата си част са с висше или полувисше образование.

За 17 процента от запитаните не е важно откъде идва млякото, което консумират. Това са жителите на по-големи градове, които показват най-малко знания за начина на производство, но са убедени, че са много добре информирани.

Повечето вегетарианци и вегани, включени в изследването, настояват телетата да остават по-дълго време при майките си и животните да прекарват повече време на паша. Тъй като веганите не консумират млечни продукти, те нямат претенции относно начина на производство.