Актуални агро новини.Германски учени търсят алтернативи на глифозата.

В търсене на алтернативни хербициди, германски учени са открили естествено вещество, което може да замести глифозата. Става дума за определена захарна молекула , изолирана от цианобактерии.

Експериментите са показали, че захарната молекула спира растежа на различни микроорганизми и растения, без да е опасна за животни и хора. За разлика от обикновените въглехидрати, които доставят енергията, необходима за растежа, тази субстанция възпрепятства развитието на бактерии и гъбички.

В случая захарната молекула блокира ензим, важен за метаболизма, като този ензим се среща само при микроорганизми и растения. Според учените първите тестове показали, че веществото не крие никакви рискове за околната среда, животните и хората.

Подобно действие имат и хербицидите, съдържащи глифозат. За разлика от химическото вещество, захарната молекула е естествен продукт, който лесно се разгражда в природата и няма отровни действия.

Според ръководителя на проекта от университета в германския град Тюбинген, новооткритата молекула може да се превърне в идеален природен хербицид. За да се потвърдят първоначалните резултати, са нужни обаче дългосрочни полеви изследвания, смята ученият д-р Клаус Брилизауер.