Актуалниагро новини.Министър Порожанов посети дестилерия за етерични масла в Добрич, инвестиция от 12 млн. лв. на американска компания.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов посети дестилерия за етерични масла в Добрич. Инвестицията в нея е 12 млн. лв. на американска компания. Генералният директор Пламен Николов разказа, че в момента изграждат втора дестилерия, с която ще бъде удвоен капацитета, както и административна страда

Дестилерията е най-голямата в региона и през лятото преработва основно лавандула, с до 8 зареждания в денонощието. През останалото време се извличат етерични масла от маточина, кориандър, чубрица, равнец, лайка, дафинов лист и др. Внасят се и стотици тонове тамян от Африка , главно от Африканския рог. Тъй като суровината подлежи на съхранение, тя се дестилира извън активния сезон за лавандулата. Може да се преработва 12 месеца по 24 часа. В момента се изпробва инсталация за извличане на масло от сандалово масло, която след това ще бъде изнесена за Хавай.  100% от продукцията на фирмата се експортира за американската компания-майка.