Актуалниагро новини.Четирима задържани заради африканската чума в Белгия.

Четирима души бяха арестувани в белгийския регион Валония във връзка с разпространението на африканската чума по свинете. Претърсени са редица жилища и офиси.

От съобщение на прокуратурата става ясно, че един от арестуваните е служител на Управлението за природа и гори във френскоговорящата част на страната. 63-годишният горски пазач е обвинен, че през юни миналата година не е съобщил за открити от него мъртви диви свине. По закон служителите на горското управление са длъжни веднага да съобщават за подобни случаи.

Властите в Белгия все още не са наясно как вирусът е стигнал до Валония, след като нито в съседна Франция, нито в Германия има случаи на заболяването. Една от хипотезите, които се разследват е, че африканската чума е донесена неволно от белгийски войници, участвали през пролетта на миналата година в учение в Балтийските държави. Засега няма потвърждение за това предположение.

В граничещите с Белгия френски региони фермерите са силно обезпокоени от ситуацията, въпреки че белгийските власти ограничиха до минимум достъпа до заразения регион. Париж обмисля изграждането на ограда по границата, подобна на тази , която Дания в момента издига по границата си с Германия.

За повече актуални новини гледайте емисиите на АгроТВ