Актуални агро новини.ЕС с нови правила за лицензирането на препарати.

Лицензирането на нови препарати за растителна защита в Европейския съюз ще стане по-прозрачно. За това се споразумяха представители на Европарламента, Комисията и държавите-членки на работна среща в Брюксел.

За нови правила за препаратите за растителна защита се заговори още през 2017 година, когато Европейската комисия удължи с пет години лиценза за глифозата, въпреки острите критики от страна на природозащитници. Според еколози веществото може да причини ракови заболявания. От евродепутати се чуха и обвинения, че Германският институт за оценка на риска, който изготви през 2017-та окончателния доклад за глифозата, е преписал големи пасажи от документацията, предоставена от производителите.

Решението, взето на срещата в Брюксел, предвижда всички компании, произвеждащи препарати за растителна защита, както и научните среди да предоставят предварително своите изследвания на Европейския орган за безопасност на храните. Така ще се гарантира, че фирмите няма да крият неприятни за тях проучвания. При евентуални съмнения относно материалите ЕФСА ще има правото самостоятелно да поръчва и провежда изследвания.

Освен това всички документи за кандидатстващите за лиценз препарати трябва да бъдат достъпни за обществеността. Изключения ще се правят само, когато фирмата-производител би претърпяла големи икономически загуби от публикуването на материалите.