Актуални агро новини.За премахване на клетъчното отглеждане при животните.

Да се въведе забрана за използване на клетките при отглеждане на някои селскостопански животни в цяла Европа. Това е призив на Европейска гражданска инициатива. В момента върви подписка за защита на  животните. 500 хиляди граждани на Европейския съюз вече са я подкрепили.

Инициативата е стартирала през септември миналата година, като 150 организации я подкрепят. От България се присъединяват три екологични организации, сред които е Сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“.

Не става въпрос за забрана на всички видове клетки, уточнява от Сдружението.  И допълват, че 300 млн. прасета, кокошки, пъдпъдъци, зайци, патици и гъски в ЕС са затворени в железни клетки, които са тесни и отнемат на животните възможността да се движат свободно или дори да се обръщат. Това е нехуманно, категорични са организациите.

Тези клетки са излишна жестокост и премахването им е напълно възможно и необходимо, твърдят от Сдружението. Европейската гражданска инициатива има за цел да донесе промяна в сегашната хранителна индустрия. Това е важна крачка за отношението към животните в индустриалното животновъдство. Необходими са още привърженици на петицията, за да бъде входирана в Европейската комисия за разглеждане. Сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ ръководи подписката за България и има готовност да даде на хората информация за нея, както и препоръки за хуманното отглеждане на животните.

Автор: Данаил Андреев