Актуални агро новини.Скакалци нападат посевите на Арабския полуостров.

Скакалци нападат земеделските площи на Арабския полуостров. Според ООН става дума за най-голямото нашествие на насекомите от години насам. Регионът е заплашен от недостиг на храна.

За средата на седмицата е насрочена среща между представители на Организацията по прехрана и земеделие към ООН и държавите на Арабския полуостров, които трябва да разработят стратегия за справяне със ситуацията и да предотвратят загубата на реколта.

Всяка година милиони скакалци нападат полуострова, идвайки от Африка през Червено море. Веднъж на няколко години се стига до голямо размножаване на насекомите , които оставят след себе си опустошени земеделски площи.

Тазгодишните рояци са в следствие на обилните дъждове в Еритрея и Судан. Благодарение на влагата растенията в тези страни се развиват много добре и дават богата храна за скакалците. Така само от началото на годината се е стигнало до два размножителни цикъла.

Голяма част от новоизлюпилите се скакалци отлитат на Север към поречието на Нил в Египет и от там, в търсене на храна, на Изток към Арабския полуостров. Междувременно са стигнали до Саудитска Арабия и южен Иран. Според ФАО тазгодишната напаст представлява опасност и за по-отдалечени региони в Азия, като Пакистан и Индия.

Един пустинен скакалец изяжда едва два грама храна на ден. В един рояк обаче има няколко милиона скакалци, които са в състояние да унищожат огромни площи за броени дни. Жизненият цикъл на насекомите е кратък, само пет месеца. Но при подходящи условия – достатъчно влага и храна – те се размножават с голяма скорост, тъй като всеки женски екземпляр снася по 300 яйца.

Последната подобна криза беше преди 15 години и засегна Северозападна и Централна Африка. Тогава щетите бяха в размер на 2,5 милиарда долара.