Актуални агро новини.Тръмп отложи наказателните мита за Китай.

Обявените от американския президент Доналд Тръмп наказателни мита за китайски стоки са отложени за неопределено време. Мярката трябваше да влезе в сила от 1 март.

Според Белия дом при преговорите с Пекин бил постигнат "значителен напредък", особено в секторите "интелектуална собственост", "трансфер на технологии", "валутни въпроси" и "аграрни продукти". Затова митата нямало да влязат в сила на 1 март.

Засега Тръмп не посочва нова дата. При условие, че преговорите продължат в същия дух, президентът смята да се срещне със своя китайски колега Си Дзинпин в луксозната си резиденция Мар а Лаго във Флорида, за да подпишат двустранен търговски договор.

Преди 3 месеца Китай и Съединените щати постигнаха споразумение и си дадоха 90 дни, за да изгладят спорните въпроси. Тогава Тръмп заплаши, че на 1 март ще въведе 25-процентни вносни мита за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара. Последният кръг преговори започна миналия четвъртък и продължи два дни повече от предвиденото. Целта на разговорите е да се заложат основните точки за едно бъдещо търговско споразумение между двете най-могъщи икономики в света.