Актуални агро новини.Испански производители раздават 4 тона безплатни плодове.

4 тона портокали раздадоха безплатно във Валенсия стопани, обединени в местната Асоциацията на земеделските производители. Акцията е в знак на протест срещу липсата на "политическа инициатива" за изход от кризата в сектора.

Според организаторите на протеста съществува голям дисбаланс между изкупните цени на портокалите и цената, която плаща крайният потребител. От Асоциацията раздадоха и листовки, с които информират обществеността за несправедливите условия, при които работят.

В материалите се посочва, че фермерите получават едва 10 евроцента за килограм портокали, въпреки че разходите им са около 20 цента. В региона вече има 30 хиляди хектара необработваеми плантации на стопани , отказали се от овощарството. Ако нещата не се променят, до края на сезона тези площи ще се увеличат, предупреждават от фермерската организация.

В интервю за медиите ръководителят на Асоциацията Кристобал Агуадо призова регионалното правителство във Валенсия, както и централните власти в Мадрид да предприемат адекватни мерки. Според него виновни за ситуацията са международните търговски споразумения, които позволяват внос на плодове от трети страни и по този начин нанасят огромни щети на местното производство.

"Хранителната верига в настоящия й вид допуска злоупотреба с отношенията между потребителите и производителите и това трябва да се промени. Затова искаме диалог и преговори, а също така добре финансирани инициативи за осигуряване на стабилност на пазара", заяви Агуадо и предупреди, че протестите ще продължат, този път пред офиса на Европейския съюз в Мадрид.