Актуални агро новини.Трудна реализация на българския пазар за боровинките.

За малкия производител на плодове е трудно да притежава стандартите за качество, които веригите изискват. Поредният пример идва от отрасъла на сините боровинки – нетрадиционен плод, все още непопулярен у нас, но с големи перспективи. Фермерите продават на борси, за да избегнат транспортните разходи.

Цветан Николов отглежда 25 дка висока култивирана американска боровинка вече над 20 години край Берковица. Сортът е изключително издръжлив във времето – плодовете запазват търговския си вид дълго време в магазина. За отглеждането е необходима на първо място идеална кисела почва – с pH между 4,5 и 5. Продажбите правят на едро.


Сортът е култивиран през 1900 г. Сините боровинки са няколко вида, край Берковица отглеждат от високия сорт, който се използва за свежа консумация. Другите се преработват – в сокове, сладка и добавки към сладкиши. Червените боровинки са ниски насаждения и се произвеждат най-вече в САЩ и Канада. Фермерът реализира продукцията на вътрешния пазар – растението не зрее дружно и позволява наличие на плод по-дълго време.

Напояването е задължително заради изключително плитката коренова система. Ако през лятото храстите не се поливат могат да загинат тотално само за няколко дни. За добър добив задължителна са агротехническите мероприятия.

Синьото злато , , както още наричат стипчивия плод беше във фокуса на второто издание на ИнтелиФреш. На събитието беше обсъден бизнес моделът на сравнително непознатата за България култура - боровинки, но с огромен потенциал за продажби и доходност в световен мащаб.

 Автор: Мирела Спасова