Актуални агро новини.Ирландски и френски фермери за регулиран Брекзит.

Фермерите в Ирландия и Франция настояват Великобритания да приеме сделката за напускане на Европейския съюз. Двете страни подкрепят позициите на Брюксел, се казва в обща декларация, публикувана часове преди поредното гласуване в Долната камара на британския парламент.


При срещата си в Дъблин президентите на двете фермерски организации, Джо Хийли от Ирландия и Кристиан Ламбер от Франция, заявиха, че запазването на вътрешния пазар и митническия съюз е от съществено значение за бъдещето както на Обединеното кралство, така и на Европейския съюз. Двете организации са единодушни, че свободното движение на стоки и услуги между Острова и Континента трябва да продължи, както и че двете страни трябва да спазват съществуващите стандарти и правила. "Много е важно да избегнем изкривяване на пазара, което би могло да се получи при внос на храни от трети страни , където нормите не са толкова строги. Това ще навреди на доходите на земеделските стопани", изтъкна Кристиан Ламбер.

Тя и Хийли подкрепят и решението за ирландската граница, което предвижда Великобритания да остане в митническия съюз и след преходния период, а Северна Ирландия да бъде част от вътрешния пазар до сключването на търговски договор между Лондон и Брюксел.

Джо Хийли изрично благодари на френските фермери, които подкрепят ирландските си колеги. Общата цел на двете организации е свързана със запазването на семейното земеделие като модел за европейското селско стопанство, посочи Хийли, който призова правителството в Дъблин да не отстъпва от позицията на Брюксел относно Брекзит.