Актуални агро новини.Нараства търсенето на стъклени бутилки.

Заради богата реколта от грозде през миналата година винарите в Германия изпитват остър недостиг от стъклени бутилки. Според експертите от Германския институт за виното проблемът идва не само от голямото количество вино, произведено през 2018-та, но и от структурни промени в стъкларската индустрия.

В момента тече процес на концентрация при производителите на стъклени бутилки, не само във Федералната Република, но и в други европейски държави. Освен това някои от големите компании изпитват затруднения заради ремонти на съоръженията и затова не могат да изпълнят навреме поръчките. Най-голям проблем се оказват доставките на традиционните зелени винени бутилки. Недостиг има и при белите шишета, използвани за розе и пенливи вина.

Трудностите идват не само от страна на винопроизводителите, а и от нарасналото търсене на стъклени опаковки. Много компании за безалкохолни напитки преминават от пластмасови към стъклени бутилки и така наличните производствени мощности се оказват претоварени. Затова винарите, които прехвърлят виното си след по-дълъг престой в съдовете за ферментация, са в по-изгодна позиция. Те могат да си позволят да изчакат доставката на бутилките на по-късен етап.

Заради особеностите на виното, което продължава да зрее в бутилката, шишетата за червените сортове трябва да са от зелено или кафяво стъкло, за да допускат по-малко светлина до течността. За особено скъпите вина се търсят бутилки със специална форма, които да ги отличават от останалите в магазина. Заради това огромно разнообразие на формите, стъклените винени шишета са единствените опаковки за напитки, освен картонените, за които купувачът не плаща депозит.