Актуални агро новини.В Добрич и Силистра расте броят на умрелите диви прасета.

Девет умрели диви прасета са открити за последните две седмици на територията на Ловното стопанство в Тервел. Четири от пробите са доказани за наличие на африканска чума по свинете. Това стана ясно на проведено заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич.

Животните са открити при претърсвания, извършени от ловните дружинки в и извън територията на ловното стопанство. Освен установените случаи на умрели диви прасета в Тервел, в съседната община Алфатар, която попада в Силистренска област, е регистрирано ново огнище на болестта.

Няма констатирани случаи на африканска чума при домашни животни или в промишлени свиневъдни комплекси. Набелязаните мерки продължават да се изпълняват. Преброяването на прасетата в задните дворове е приключило.

До края на седмицата стопаните на домашни прасета ще бъдат уведомени какви мерки ще се предприемат, ако болестта навлезе в задните дворове. Само две от осемте добруджански общини са определили площадки за загробване на умрели животни. В Случай на заболяване при домашни прасета, трябва да има терен за загробването им, предупреди още д-р Каменов.

70 нови огнища на африканска чума по свинете са регистрирани през последните две седмици в съседна Румъния.

 Автор: Галина Недкова