Актуални агро новини.Морган Фрийман в защита на пчелите.

Актьорът, режисъор и филантроп Морган Фрийман реши да отглежда пчели в ранчото си в Мисисипи. Той ги храни без да има намерение да събира мед.

81-годишният Морган Фрийман превърна 124 акра от ранчото си в убежище за пчели, с надеждата да увеличи популацията им и загрижеността на хората към проблема. Делото му започва през 2014 година. В американско шоу,  Фрийман споделя, че отглеждането на пчели и спасяването на дивите такива е необходимост за запазването на здравословна екологична среда.

Фрийман е внесъл 26 кошера от Арканзас в своето ранчо в Мисисипи. Той храни опрашителите, без да взема меда им и без да разрушава кошерите им. Морган Фрийман не носи пчелен костюм и твърди, че нито едно насекомо досега не го е ужилило. За да увеличи популацията на пчелите, актьорът засажда и "приятелски" за ципокрилите растения – магнолия, лавандула и детелина.

Агенцията за опазване на околната среда в Америка, подчертава напускането на пчелите от кошерите като основна причина за изчезването им. Според агенцията, продължителният спад на пчелни семейства може да доведе до редица екологични и селскостопански проблеми, тъй като те са от особена важност при опрашването на растенията.

През есента на 2018 година администрацията на президента Тръмп отменя забраните за употреба на пестициди , които убиват пчелите в Америка. Забраната е била за употребата на неоникотиноидните пестициди, свързани с намаляването на популацията на дивите пчели в световен план. Употребата на този вид препарати, както и наличието на устойчиви на насекоми ГМО култури води до масови смъртни случаи на пчелни семейства в Съединените щати.