Актуални агро новини.Осъдиха производител на хербицид в САЩ да плати 80 млн. долара.

Нов удар за производителя на хербицида глифозат в Съединените щати. Шестчленният съдебен състав в съда в Сан Франциско реши, че компанията трябва да плати обезщетение в размер на 80 милиона долара на ищеца Едуин Хардеман.

Според съдебните заседатели адвокатът на Хардеман още в първата част на процеса е доказал, че препаратът е до голяма степен виновен за раковото заболяване на ищеца. През втората част трябваше да се определи обезщетението, което той да получи. Присъдената сума се състои от 5,3 милиона обикновено обезщетение и 75 милиона долара наказателно обезщетение.

От фирмата производител съобщиха, че ще обжалват присъдата , тъй като смятат, че 40 години употреба на глифозат са показали, че веществото не предизвиква ракови заболявания. Компанията не се притеснява и от факта, че делото Хардеман може да се превърне в прецедент и да послужи за пример при останалите заведени дела. "Всеки процес трябва да се разглежда по отделно и на базата на съответните условия", се казва в съобщение на централата на компанията.

Случаят с Едуин Хардеман е вторият, при който производителят на глифозат беше осъден да плати голямо обезщетение. През август миналата година Дуейн Джонсън получи 78 милиона долара. В момента пред американски съдилища са заведени общо 11 200 подобни иска от фермери и градинари, които обвиняват хербицида за свои заболявания.